You are here: FAQ's 10 misverstanden  
 FAQ'S
Tandenpoetsen-wanneer?
Ragers
10 misverstanden

10 MISVERSTANDEN

10 Misverstanden over mondhygiëne




 

1 – Is een plaque-vrije mond on mogelijk?

Ja, tegenwoordig kan iedereen die de discipline kan opbrengen met de juiste middelen een plaque-vrij gebit hebben, en daarmee een excellente mondgezondheid behouden. Tot die juiste middelen behoren zeker interdentaalborstels .




 

2 – Het is voldoende om 2 x per dag 3 minuten te poetsen.
 
Nee, zowel de poetstijd als het aantal malen dat u poetst is onbelangrijk. Wat telt is hoe u poetst. Volledige mondgezondheid   bereikt ieder op zijn eigen manier. Een keer per dag een goede reiniging van de tanden en kiezen, dus ook de tussenruimtes, is veel beter dan 3 x per dag slordig poetsen.
 




 

3 - Dagelijkse fluoride tandpasta gebruiken geeft gegarandeerde bescherming tegen tandbederf.

Nee. Fluoride kan met tandplak bedekte tanden niet beschermen, en gefluorideerde plaque is net zo schadelijk als ongefluorideerde-. Beide veroorzaken cariës en gingivitis – fluoride stelt slechts het onvermijdelijke uit!




 

4 – Kriskras haartjes en flexibele mooie tandenborstels maken je tanden beter schoon.

Nee, moderne ''fancy'' tandenborstels met flexibele stelen hebben een te grote kop met te dikke- en te stugge haren. Flexibele stelen maken het moeilijker de kiezen en de tandvleesrand te reinigen. Grote borstelkoppen zijn goed om meer tandpasta te gebruiken maar beperken het poetsbereik. De borstelharen moeten flexibel en sterk zijn, niet het borstelhandvat.




 

5 – Reinigen mondwaters de plaatsen in de mond waar de tandenborstel niet bij kan?

Nee, de populaire mondwaters kunnen de tandplaque niet zelfstandig verwijderen, zij kunnen hooguit de groei van de tandplaque afremmen en de destructieve actie vertragen, en slechte adem wordt alleen maar gemaskeerd. (mondspoeling met ClO2 en CHX wellicht uitgezonderd). Alleen nauwkeurige mechanische reiniging, vooral tussen tanden en kiezen, geeft langdurige bescherming tegen tandbederf.




 

6 – Slechte gebitten zijn erfelijk.

Fout! Cariës en gingivitis zijn niet erfelijk, en zelfs in het geval van genetisch doorgegeven tandzwakte is optimale mondhygiëne de beste manier om een goede mondgezondheid te verzekeren.




 

7 - Geen pijn, geen bloed – geen probleem ?

Nee. Parodontitis en Slechte adem zijn pijnloos en zelfs cariës begint zonder pijn. De destructieve effecten van inter-dentale en subgingivale plaque kunnen lang verborgen blijven. Bij gevorderde parodontitis bloedt het tandvlees zelfs niet meer.De parodontitis is dan moeilijker te genezen.




 

8 – Slechte adem komt vanuit de maag.

Nee, behalve in het geval van tabak, koffie, knoflook en dergelijke komt slechte adem uit de mondholte waar bacteriën slecht riekende zwavelverbindingen maken, in de groeven op de tong en in tandvleespockets. Het bewijs hiervoor is, dat mondgeur niet waarneembaar is wanneer men door de neus uitademt.




 

9 – De meeste mensen zijn onverschillig t.o.v. mondhygiëne.


Nee. niemand heeft vrijwillig slechte adem, en niemand blijft onverschillig bij het verlies van tanden en kiezen. Natuurlijk, er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan wanneer misverstanden aan nalatigheid worden gekoppeld. De beste manier om excellente mondgezondheid te bereiken is door professioneel advies te vragen (ook bij de Witte Tanden Winkel ), blijf gemotiveerd om een schone en gezonde mond te houden.




 

10 – Kun je goede mondhygiëne jezelf aanleren?
 
Meestal niet. Een goed advies over de bestaand producten, en het juiste gebruik ervan is primair belangrijk. Motivatie en een hoog hygiëneniveau kan behouden blijven door regelmatig de mondhygiëniste te bezoeken, de resultaten zullen de motivatie ondersteunen. Een plaquevrije mond is voor iedereen mogelijk.
 




Printer-friendly version