You are here: FAQ's Ragers  
 FAQ'S
Tandenpoetsen-wanneer?
Ragers
10 misverstanden

INTERDENTAALBORSTELS (RAGERS)
 

Curaprox "Prime" serie 
 

Curaprox ragers

Het gebruik van (Curaprox) ragers is voor de meeste mensen een nieuwe aanvulling op de dagelijkse mondhygiëne. Daarom hier de antwoorden op de meest gestelde vragen.Waarom is het gebruik van ragers zo belangrijk?
Het grootste risico-potentiaal van tandplaque is tussen de grote kiezen.
Tandenborstels kunnen deze plekken niet bereiken. Mondspoelingen kunnen de plaque daar niet eenvoudig verwijderen. De plaque moet mechanisch worden verwijderd.

Hoe-, en hoevaak moet ik tussen mijn tanden schoonmaken?
U moet het liefst de plaque dagelijks, of minstens om de andere dag verwijderen, met de juiste maat rager die de gehele ruimte tussen de kiezen vult. De borstel moet niet te klein zijn, en niet te groot, de kracht waarmee de borstel ussen de kiezen wordt gebracht moet ongeveer 50 Gram zijn.

Kan het gebruik van mondwater de interdentaalborstel vervangen?
Nee, de meeste mondwaters kunnen alleen de groei van tandplaque remmen.
Mondspoeling of gel met Chlorine-dioxide is wel in staat om plaque binnen te dringen en bacteriën te doden, en kan met behulp van een rager tussen de kiezen worden gebracht.

Is een monddouche (Waterpik) net zo goed als ragen?
Een monddouche kan de plak die aan het glazuur is gehecht niet wegspuiten, daar is de plak te kleverig voor. Wel verwijdert een Waterpik veel schadelijke stoffen uit de plak en remt hij de groei van de plak. Ragers en de Waterpik kunnen naast elkaar gebruikt worden.Monddouches (Waterpik) [921 KB]

Kunnen sonische tandenborstels interdentaalborstels vervangen? (Sonicare -Philips )
Deze borstels boeken superieure resultaten boeken t.o.v. van klassiek bewegende borstels (hand- en elektrisch).Maar ook sonische borstels kunnen de interproximale vlakken van de kiezen (de vlakken tussen twee kiezen) niet reinigen.

Is flossen net zo goed als ''ragen''
Flossen, als het goed gedaan wordt is een goede manier om de plak tussen de tanden te verwijderen. De interproximale vlakken tussen de kiezen lopen niet recht, maar zijn concaaf. Ragers kunnen ook deze vlakken raken en schoonmaken. (ragers vs floss en stokers)

Als ik elke week een nieuw interdentaalborsteltje moet nemen ben ik dan niet te duur uit?
De Curaden prime serie borsteltjes is tamelijk kwetsbaar. Maar door hun dunne kern beter bruikbaar dan de robuuster uitgevoerde regular borstels. U zult minder borstels gebruiken als u uw techniek perfectioneerd. De investering in interdentaalborstels in uw leven is gering in vergelijking met de kosten van de parodontoloog nog afgezien van het ongemak.

Er is op dit moment geen betere interdentaalborstel op de markt dan Curaprox, zelfs de delicate prime serie CPS06-011 gaat minimaal een week, en meestal wel twee weken mee.

Hoelang gaat een interdentaalborstel mee voordat hij moet worden vervangen?
Ongeveer net zolang als hij intakt blijft. Om hygiënische redenen moet hij minimaal eens per maand worden vervangen. Ook moet hij vervangen worden als hij zijn haren gaat verliezen.

Gebruiksduur van CPS prime bij dagelijks gebruik is plusminus 7-15 dagen.
Gebruiksduur van de sterkere CPS regular is ongeveer 15-30 dagen, wanneer de borstel niet gebogen wordt zijn deze termijnen langer.

Wat bekort de levensduur van een interdentaalborstel?
Vaak buigen (oorzaak: de maat is te groot of te klein) of de inbrengtechniek.
Scherpe hoeken in de interdentale ruimtes, overhangende randen van kronen en vullingen, tandsteen. Te vaak gebruik, een keer per dag is voldoende. Te intensief gebruik, een keer heen en weer per tussenruimte volstaat.

Wat moet ik doen als mijn tandvlees na 14 dagen nog steeds bloedt?
De tandvleesontsteking is dan dermate voortgeschreden dat professionele hulp van tandarts of mondhygiëniste nodig is.

Wat te doen als ik slechte adem blijf houden, ook na intensief gebruik van interdentaalborstels?
Als bepaalde plaatsen blijven bloeden bij het ragen en slechte adem merkbaar blijft, consulteer uw tandarts of mondhygiënist.
Als uw tandvlees nergens meer bloedt en mondgeur aanwezig blijft, gebruik dan een tongcleaner of 10-Quist mondspoeling. Helpt dat ook niet, zoek dan medische hulp.

Moet ik ook ragen als ik gevoelige tandhalzen heb?
Gebruik in dat geval een fluoride gel. Breng de gel aan met een ragertje in de gevoelige interdentaal ruimte. Meestal verdwjnt de gevoeligheid onmiddellijk. De nieuwe nanosensiive tandpasta Mirasensitive

geneest gevoelige tanden structureel.

Mag ik bij implantaten ook ragers gebruiken.
Juist bij implantaten is het belangrijk om plak te bestrijden om pre-implantitis te voorkomen. Gebruik bij titaniumimplantaten borstels met een geplastificeerde kern om beschadigingen te voorkomen.(de invloed van oppervlakteruwheid op de plak)

implant maintenance (.pdf) [338 KB]

Hoe kan ik het verschil herkennen tussen “gebruikers”- en kwaliteitsproblemen?
Ieder Curaprox borstel wordt uiterst nauwkeurig gemaakt van materialen van de hoogste kwaliteit en onderworpen aan stringente controles. Desondanks kunnen er kwaliteitsfluctuaties optreden. De volgende problemen zijn gebruikersproblemen:

Probleem A
Een patiënt gebruikt al jaren dezelfde Curaprox CPS. De laatste tijd buigt de borstel te gemakkelijk en past niet meer in de ruimtes waar hij voorheen wel in paste.

Probleem B
De borstel blijft korter bruikbaar dan voorheen. De haren laten los en vallen uit, of de spiraaldraad breekt direkt onder de plastic schacht. Het lijkt alsof ze minder sterk zijn geworden.

Oplossing voor probleem A en B
Maak een afspraak met uw tandarts/mondhygiënist om te bepalen welke maat borstel het beste voor u is.
Ga naar uw tandarts om de overhangende randen van kronen en vullingen te verwijderen.
Misschien is de borstel te groot. Gebruik borstels met een dunnere kern, zoals de CPS06, 07 of 08.
Misschien is de borstel juist te fijn voor de techniek van de patiënt. Gebruik een borstel met een dikkere kern, de CPS regular serie.

BELANGRIJK: Forceer nooit een interdentaalborstel tussen uw tanden of kiezen. Gebruik geen overdreven kracht.(max 50 Gr.) Wees voorzichtig en breng de borstel zonder buigen in de interdentale ruimte. Als de borstel gaat buigen stop en probeer het opnieuw vanuit een andere hoek.Probleem C:
De spiraalborstel glipt uit de schacht (breekt niet) bij het uithalen vanuit de interdentale ruimte.

Probleem D:
Bij normaal gebruik breekt de kerndraad aan de punt en de haren vallen uit.

Probleem C en D:
Deze borstels worden onder garantie vervangen.Verklaring:
Curaprox borstels hebben altijd dezelfde afmetingen, interdentale ruimtes kunnen nauwer worden, of juist groter door verschillende oorzaken. Bijv vullingen kunnen door de kauwkrachten veranderen en overhangende randen vormen. Tanden bewegen (na restauraties, occlusieveranderingen, extracties etc.). Ook worden interdentale ruimtes nauwer door tandsteen en onstekingsreacties van het tandvlees.

De techniek en de handigheid van de patiënt kan veranderen.
Als de curaprox ragers niet recht worden ingebracht, zal de spiraaldraad buigen waardoor de haartjes los raken en uitvallen. in alle omstandigheden moet een rager zijn weg vinden zonder buigen, en hij mag ook niet “stuiken”.
oudere patiënten zijn soms beter af met een borstel met dikkere kern, door de grotere tussenruimten en verminderde co-ordinatie).

Tip voor alle gebruikers:
Het is belangrijk om de metaaldraad van de kern niet te buigen. Er is voldoende bewegingsruimte van de borstel in de plastic schacht. Als de borstel toch begint te buigen, haal hem tussen de kiezen vandaan en begin opnieuw. Als met alle dingen: oefening baart kunst! Het resultaat van dagelijks gebruik van Curaprox ragers zal u (en uw tandarts of mondhygiëniste) verbaasd doen staan.


Deze FAQ's zijn geschreven voor Curaprox ragers, maar gelden ook voor Tandex ragers.


 

Uhs411 houder met CPS12 De CPS strong serie is voor de meer ervaren gebruiker.

 

Ragen versus stoken en flossen Kies de juiste maat rager. De ruimte tussen de tanden en kiezen wordt dan beter gereinigd. Bij flossen en stoken wordt de concave ruimte tussen de kiezen onvoldoende gereinigd.
Printer-friendly version