Witte Tanden

Witte tanden, een kostbaar bezit.

(Titel van afbeelding ontbreekt - voeg een titel t


Tanden bleken en verkleuring van de tandenTandenbleken
is een methode om de tanden zonder slijpen of boren als het ware witter te maken door met een zuurstofverbinding (peroxiden e.d.) de in de loop der jaren ingeslopen verkleuringen te verwijderen. Daarbij wordt niets aan de tand toegevoegd of van de tand afgeslepen. We zullen het hier hebben over het vitaal bleken, het bleken van de levende tand. (Het a-vitaal bleken wordt alleen door de tandarts gedaan, dode tanden worden van binnenuit gebleekt)


voor de behandeling

Tandenbleken

De afbeeldingen geven een realistische voorstelling van wat mogelijk is met tandenbleken.


na de behandeling

De kleur van de tand


De kleur van de tand wordt niet alleen door het glazuur bepaald. Omdat het glazuur lichtdoorlatend is ( translucent ) heeft de kleur van het tandbeen ( dentine ) en de dikte van de glazuurlaag grote invloed op hoe 'wit" de tanden zijn.


Hoe het bleken werkt.

De natuurlijke tandkleur.Wat is verkleuring
De kleur van de verkleurde tand wordt bepaald door een combinatie van de verkleuringen en de natuurlijke kleur .Daarbij maken we onderscheid tussen extrinsieke (buiten de tand) en intrinsieke (binnen de tand) verkleuring. Extrinsieke verkleuring blijft beperkt tot de verkleuring aan het oppervlak van de tand, terwijl intrinsieke verkleuring de verkleuring is van het harde tandweefsel veroorzaakt door stoffen die in het glazuur en dentine zijn gedrongen. Wanneer men ouder wordt, wordt het translucente glazuur dunner en het dentine donkerder, waardoor de kleur van de tand sterker wordt bepaald door de kleur van het dentine.


Het proces van verkleuren.


Extrinsieke verkleuring
Extrinsieke verkleuring
wordt veroorzaakt door het neerslaan van kleurstoffen op het tandoppervlak d.m.v. adhesie. De sterkte van deze neerslag wordt bepaald door verschillende niet helemaal begrepen krachten. Sommige typische verkleuringen zoals van tannine (thee, koffie en rode wijn) worden aan het tandoppervlak gebonden via speekseleiwitten (fig 2.) en vormen zo de z.g. pellicle. In dit stadium kan de verkleuring nog met tandenpoetsen en gewone tandpasta worden verwijderd, maar de verkleuringen worden hardnekkiger naarmate de tijd verstrijkt. Deze verkleuringen slaan neer op de tand door de Milliard reactie, een serie chemische reacties tussen suikers en aminozuren. Deze oudere verkleuringen kunnen niet meer met tandenpoetsen worden verwijderd. Deze hardnekkige verkleuringen kunnen zeer goed met een oxidatieve bleekmethode worden verwijderd. Ook van zichzelf kleurloze stoffen kunnen tot tandverkleuring leiden. Tinfluoride (stannous fluoride) kan samen met pellicle-eiwitten resulteren in een donkere metaalachtige extrinsieke verkleuring. een ander voorbeeld is de bruinverkleuring door Cloorhexidine.Intrinsieke verkleuring
Intrinsieke verkleuring
is de verkleuring van het glazuur en het tandbeen (dentine). Deze verkleuringen kunnen al voor het doorbreken van de tanden zijn ontstaan. Het antibioticum tetracycline is hier vaak de oorzaak van. Uiteraard kunnen deze verkleuringen niet worden weggepoetst maar wel worden verminderd door bleekmiddelen die in het glazuur en het dentine doordringen. Hardnekkige intrinsieke verkleuring moeten langer worden behandeld dan intrinsieke-, en kan niet altijd geheel worden verwijderd. Minocycline dat tegen Acne wordt voorgeschreven kan de tanden ook bij volwassenen ernstig verkleuren. Door een verlengde behandeling met sterkere concentraties peroxiden kunnen zelfs sterke antibiotica verkleuringen tot een aanvaardbaar minimum worden teruggebracht. Inwendige verkleuringen door trauma of endodontische behandelingen kunnen a-vitaal, d.w.z. bij een dode tand van binnen uit worden gebleekt.


FluorosisFluorosis is een typische afwijking van de structuur van het glazuur door een abnormale opname van fluoride tijdens de ontwikkeling van het gebit. Fluorosis-tanden hebben witte vlekken en gedeelten met geelbruine of donkergrijze vlekken. Het glazuur kan er dof, krijtachtig uitzien. Hier kan bleken het aanzien van de tanden verbeteren door het contrast tussen de witte- en grijze gebieden te verminderen. Wanneer er weinig glazuur op de tand is, of zelfs helemaal ontbreekt is bleken geen optie.


verkleuring door verouderingVerandering in de kleur van de tanden
is onontkoombaar bij het ouder worden. Nieuwe, jonge tanden
hebben dik en regelmatig glazuur dat de onderliggende dentinekleur verbergt en een glanzend witte tandkleur geeft, het esthetische ideaal van nu. Talloze factoren, medicijngebruik, genetische-, omgevings- en tandheelkundige-, zoals hierboven beschreven zullen de tanden een ouder aanzien geven. De verkleuringen door roken drinken en voedsel worden donkerder en hardnekkiger met de tijd. Microscopische defecten in het glazuur zullen extrinsieke verkleuringen in de tand toelaten. Naarmate het glazuur dunner wordt, wordt er meer secundair dentine aangelegd. Normaal gesproken, tenzij het glazuur totaal versleten is, is bleken een uitstekende manier om ook oude tanden weer witter te maken.


De Chemie van tandverkleuring


Het verzadigingspuntWanneer het bleekproces vordert, worden de tanden lichter van kleur. Op een moment zijn alle organische kleurmoleculen omgezet in kleuloze restproducten. Verder bleken maakt de tanden niet lichter. Excessief overbleken zal de eiwitten van het glazuur en het dentine oxideren wat de structuur van de tand verzwakt. Vraag bij twijfel een professional om advies.


De Chemie van het bleken


de chemieBleken is een chemisch proces
dat d.m.v. oxidatie verkleuringen uit een materiaal haalt. De oxidatie wordt meestal met waterstofperoxide gedaan. Hoewel bleekprocessen uit ingewikkelde chemische reacties bestaan komt het in hoofdzaak neer op stapsgewijze oxidatie van kleurstoffen om die te ontkleuren. De totale oxidatie van organische kleurstoffen geeft als eindproducten water (H2O) en koldioxide (CO2). Het bleekresultaat en de snelheid van het bleken wordt bepaald door de concentratie, de duur en de temperatuur.
De bleekmiddelen die voor de tanden worden gebruikt zijn meestal waterstofperoxide of carbamideperoxide. Carbamideperoxide is een 1:1 complex van Ureum en waterstofperoxide, waarbij het waterstofperoxidedeel stabiel is gemaakt, en daardoor geschikt voor thuisbleken. Zuiver waterstofperoxide is niet stabiel en wordt alleen in de tandartspraktijk voor het bleken gebruikt 33 % carbamideperoxide komt overeen met ca. 10 % waterstofperoxide. Wanneer waterstofperoxide op het glazuur wordt aangebracht zal peroxide in het glazuur en dentine doordingen en daar de organische verkleuringen afbreken tot water en kooldioxide.
De chemie van bkleken


bleken bij de tandartsHierbij wordt het gehele proces door de tandarts of mondhygiëniste begeleid, en wordt het bleekresultaat in minder dan een uur bereikt. Voor het bleken wordt een sterk geconcentreerde waterstofperoxide gel (ca. 35%) op de tanden aangebracht. Het tandvlees mag niet in contact komen met de gel. Het tandvlees wordt daarom afgedekt met een kunststoflaagje. Daarna wordt de gel in een bleeklepel, “bitje”op de tanden aangebracht, en met een speciale lamp belicht. Er wordt in een sessie tot twee keer nieuwe gel aangebracht. Het voordeel van deze methode is dat men met witte tanden de deur uitstapt, de nadelen zijn de hoge kosten en de pijnklachten die enige tijd kunnen aanhouden.
Moderne bleekgels bevatten hulpstoffen die pijnklachten voorkomen.


Voorbereidingen

Bleken kan tijdelijk gevoeligheidsklachten veroorzaken.
Dit kunt u voorkomen door als volgt te werk te gaan:

Poets uw tanden twee weken lang voor het het bleken met een anti-gevoeligheidstandpasta zoals Sensodyne, Corsodyl, Butler Sensitivity of elke andere tandpaste met fluoride en kaliumnitraat.

Begin na een paar dagen met de LEGE bleektrays (bitjes) te dragen. 2-4 uur per dag of 1 a 2 nachten.

Doe na die tijd een SLS (sodium lauryl phosfaat) -vrije antigevoeligheidspasta, bijv Sensodyne original, in de trays, en draag die 's-nachts of gedurende de dag gedurtende een paar dagen.

Als u gewend bent aan de trays doe dan de bleekgel in de trays i.p.v. de tandpasta. Houdt u aan de bleekinstukties van de fabrikant.

Blijf met antigevoeligheidstandpasta poetsen voor en na het bleken. (Sensodyne, Corsodyl, Butler).

Herhaal de dagelijkse bleekbehandeling. Als u last van gevoeligheid krijgt, gebruik dan een gel met een Carbamideperoxide percentage van max. 10%

Als u toch last van gevoelige tanden krijgt na het bleken, doe dan een van de volgende dingen:

-Sla een of twee bleksessies over
-Ga van nacht- over op dagbleken.
-Doe voor het bleken een SLS-vrije pasta gedurende 10-30 minuten in de tray.
-Behandel de tanden met een speciaal antigevoeligheidsmiddel (By-sealant, Butler Protect)
-Verander de bleektijden, gebruik bleekgel in de ene periode en tandpasta de andere.
ThuisblekenMet een carbamide gel van 10 a 16 % wordt een bleeklepel die van te voren pas is gemaakt gevuld en over de tanden geplaatst. De duur van het bleken kan variëren van een half uur tot een paar uur, overdag of gedurende de slaap. De bleeklepel kan een voorgevormde lepel zijn , die met heet water passend gemaakt wordt over de eigen tanden, of een door een laboratorium gemaakte lepel. Een professioneel gemaakte lepel heeft een betere pasvorm, en springt ook zuiniger om met het bleekproduct. Het voordeel van thuisbleken is dat de bleekgel niet sterk geconcentreerd is waardoor pijnklachten minder voorkomen en het bleekresultaat beter kan worden geregeld. De moderne thuisbleekmiddelen bevatten ook stoffen die pijnklachten voorkomen. Thuisbleken is ook aanmerkelijk goedkoper dan bleken bij de tandarts.
Een nadeel is de langere duur voordat het resultaat is bereikt en er een bepaalde discipline moet worden gehandhaafd, er mogen geen lange perioden tussen de bleeksessies liggen.

Als u nog nooit eerder gebleekt heeft, draag dan de bleeklepels niet langer dan 30 min tot een uur, en vergroot de bleektijd pas wanneer u geen gevoeligheidsklachten heeft.

De meeste fabrikanten bevelen de volgende bleektijden aan:-10%, 15%, of 16% Carbamide peroxide sterkte kan gedurende 2 tot 4 uur een- of twee keer per dag worden gebruikt of gedurende de nacht.
Sterkere bleekmiddelen (20%-32%) worden in de EU niet toegestaan.

Gebruik na het bleken Miradent Sensitive HAP® hca tandpasta tegen eventuele gevoeligheid na het bleken, en om een nieuw laagje op de tand aan te brengen om terugkleuring te voorkomen.
Miradent Sensitive HAP+ maakt de tanden ok daadwerkelijk witter.Treswhite, professioneel bleeksysteem.

Treswhite van Ultradent (Opalescence) Comfortabele all-in bleekmethode voor thuisgebruik.


Bleektray's zelf maken.

De bleektray.

de meestal bijgeleverde of los aan te schaffen voorgevormde bleektrays voor thuisbleken moeten eerst passend gemaakt worden voor economisch bleekmiddelgebruik, en een comfortabele vorm.
Voor een uitvoerige handleiding van het bleken download:

blekenschein.pdf


Stap 1 Giet water van ongeveer 70 graden Celsius (geen kokend water!) in een kom en dompel de lepel gedurende 5-15 sec. in de warme vloeistof totdat hij begint te verslappen. (houdt u de lepel te lang in het water dan krimpt hij teveel)


Stap 2 Plaats de lepel in de mond en druk hem met de vingers tegen de voorkant van uw tanden en regen de achterkant met uw tong. Als de lepel is afgekoeld is hij perfect naar uw tanden gemodelleerd.


Stap 3 Knip het handvat van de lepel. Knip evt. ook voorzichtig wat van het materiaal weg om voor een comfortabele vorm te verkrijgen die bij uw gebit past.


De gevormde trays


Aanbrengen van de gel Doe ongeveer 0,5 ml gel in een lepel voor een behandeling. Maak een lepel voor de ondertanden op dezelfde manier.


De bleekgel gedurende 30 minuten tot een uur dragen, 's-morgens of 's-avonds. Tijdens het bleken niet eten of drinken.


Voorgevormde bleeklepel Plaats de lepels met de bleekgel gedurende 20-30 minuten over uw tanden. U ziet het resultaat al na een paar dagen. In 10-14 dagen heeft u het optimale resultaat bereikt


naar boven

Home


Voorkomen van terugkleuring.

De tanden kunnen kort na het bleken gemakkelijk terug verkleuren. Wees daarom voorzichtig met koffie, thee en tabak direkt na het bleken.
Miradent Sensitive HAP+ speciale tandpasta voorkomt terugverkleuring door een nieuw laagje glazuur op te tanden te bouwen.


Miradent Nanosensitve hca met NovaMin. Miradent hca bestrijdt gevoeligheid van de tandhalzen, bouwt een nieuw laagje glazuur hca op en voorkomt daarmee terugverkleuring van de tanden na het bleken.

(c) 2010 - All rights reserved

Print this page