You are here: Jongeren Scholieren en mondhygëne  
 JONGEREN
Scholieren en mondhygëne

SCHOLIEREN EN MONDHYGËNE
 

Poetsen, wanneer en hoe vaak, maar vooral Hoe?

Als je 's-morgens met vliegende haast de bus nog moet halen komt er van tandenpoetsen, laat staan flossen niet veel terecht.
Wanneer je dan eindelijk na school weer thuis bent is het ook makkelijk vergeten. Dat is allemaal minder erg als je eenmaal per dag je tanden echt schoonmaakt. De bakteriën in de plaque zijn na 48 uur pas in staat om het tandvlees te laten bloeden. Maak ook de ruimte tussen tanden en kiezen vrij van tandplak. ( met floss, stokers of ragers.)
Zorg er wel voor dat je de juiste spullen in huis hebt, de tandenborstel is belangrijker dan de tandpasta.Meer hierover op de FAQ's pagina.

Veel mensen denken dat tandenpoetsen nodig is om voedselresten te verwijderen. Het is veel belangrijker om de plak te verwijderen. Plak kleeft, daarom heet het plak. Je kunt de plakklaag het beste verwijderen met een borstel met veel dunne haartjes, die ondanks dat ze dun zijn veerkrachtig zijn. Om een lang verhaal kort te maken, kijk naar dit filmpje van een uitstekende poetsmethode met de beste borstel die je kunt bedenken: Tandenpoetsen, Hoe?
Flossen was in je grootmoeders tijd niet onbekend.

(Titel van afbeelding ontbreekt - voeg een titel t Uit het ABC over de tanden ca.1930. www.geheugenvannederland.nl kon. Bibliotheek
 

Is flossen nou zo nodig?

Jazeker wel, want een kies heeft 5 vlakken, waar je er maar drie met de tandenborstel kunt bereiken, dus de zg. interproximale ruimtes kun je het best flossen. Heb je wat meer ruimte tussen de kiezen, dan zijn interdentaalborstels een betere optie, want de zijvlakken van de kiezen lopen niet kaarsrecht maar hebben een holle vorm.
Kijk hier hoe ragers worden gebruikt: Ragen? -maar hoe?

In onze winkel (De Witte Tanden Winkel) merken we dat slechts 4% van de Nederlanders regelmatig flosst. In de VS is dat percentage veel hoger dan bij ons en er komt relatief minder cariës voor dan bij ons. In Nederland worden interdentaalborstels {ragers} vaker gebruikt.( In Amerika is het gebruik van een monddouche meer ingeburgerd)

Probeer in ieder geval geen tandsteen te vormen, want tandsteen bemoeilijkt mondhygiëne. Onder de scherpe randjes ervan kan de plaque moeilijk verwijderd worden, het werkt tandvleesontsteking (gingivitis) in de hand. Als de tandarts bij de controle iedere keer tandsteen moet weghalen kun je er zeker van op aan dat het er na een maand al weer zit als je je poetstechniek niet verbeterd.(naamloos)
 

Mondwater en Mondspray, kauwgum stegen slechte adem.

Een schrikbeeld voor de meeste mensen is het hebben van slechte adem. Of denken dat je een slechte adem hebt. Omdat bijna niemand durft te zeggen dat je slechte adem hebt kom je er uit jezelf niet achter.

Een kleine test- lik aan je pols, en ruik er een minuut later aan, dat geeft een indicatie van slechte adem (mondgeur).
Tussen je kiezen kan zich een soort tandplaque ontwikkelen met veel anaerobe-bakteriën die vluchtige-zwavelverbindingen maken die heel vies ruiken, en op een beslagen tong groeien bakteriën die een stof maken die naar rotte eieren ruikt.

Gebruik in ieder geval floss, en voor je tong een tongcleaner.

Kauwgum kauwen helpt wel doordat dat de speekselvloed stimuleert. De meeste mondwatertjes (behalve 10-Quist e.d.) maskeren slechts de mondgeur met een nog sterkere pepermuntgeur.

Wees eerlijk over slechte adem tegen je klasgenoten, maar hoe vertel je het je leraar dat ie..............?
 

Flossen De juiste manier- tussen de middelvingers gespannen en met de wijsvingers een bruggetje maken. De duim mag ook meedoen ipv een wijsvinger.
 

Wat is het verschil tussen de tanden van een brugklasser en een kind uit groep acht?

Anatomisch gezien bijna niets, er is wat verschil in de uitharding van het glazuur, en het aantal gaatjes kan natuurlijk sterk variëren, maar dat heeft in principe niets met leeftijd te maken.
Wanneer je achttien jaar bent geworden is het verschil vooral in je portemonnee te merken, want de tandartsen rekeningen worden dan niet meer door de verzekering vergoed!

Nee, het grootste verschil is dat je nu zelf uitmaakt hoe vaak en wanneer je je tanden poetst (en bijkomende handelingen als flossen e.d.).

Het is dus zaak dat je het heft stevig in handen neemt en je dagelijkse mondhygiëne op een goede manier handhaaft.

Wees voorzichtig met frisdranken , gebruik tandpasta met verhoogd fluoride-gehalte als de nieuwe Elmex en Pro-Glasur, en eventueel een remineraliserende pasta als Arm & Hammer of Asba tandpoeder .
 

Witte Tanden

Iedereen wil witte tanden, maar wat is nou eigenlijk WIT?
Het is vooral een kwestie van contrast, als je een stukje krantenpapier op een zwarte ondergrond legt lijkt het wit, terwijl het op een witte ondergrond van bv printerpapier geel/grijs lijkt.

Roken is natuurlijk de pest voor (niet alleen) je tanden, maar daar moet je ook je eigen verantwoording dragen, hoe langer je rookt, hoe moeilijker je er afkomt.

(Het is niet goedkoop om met roken te stoppen, want je moet dan vooral goed voor je oude dag zorgen, en alvast sparen voor leuke vakanties e.d.)

Zijn je tanden niet zo mooi wit als je wel zou willen, gebruik dan een veilig bleekmiddel (Vitint ) dat geen gevoeligheid van de tanden veroorzaakt. Ook de gewone tangel van Vitint heeft een witmakend effekt en is tevens goed tegen de bacteriën.

In moeilijke gevallen kan wel met wat sterkere middelen worden gebleekt, zie de pagina over tandenbleken op deze site.
 

Contrast pm 
 

Beugels

Beugels zitten fantastisch in de weg wanneer het gaat om poetsen en flossen. Gebruik een single-tuft borstel (bokkepootje), en een goede zachte ''no nonsense'' tandenborstel. Koop er 10 tegelijk, dan gaan ze in totaal langer mee dan 10 apart aangeschafte borstels als je ze afwisselend gebruikt, en je bent nog goedkoper uit, bij de Witte tandenwinkel kosten 10 Lactona's maar een tientje.

Ook bij een beugel is een monddouche geen overbodige luxe. Een ''Sonische'' borstel is aan te raden boven een roterende borstel.
 

Waterpik WP70E Family model met 4 spuitjes en tongcleaner.
 

Op de middelbare school zal je bij biologie al snel te maken krijgen met bacteriën en andere micro-organismen. Wellicht met enige experimenten.

Elders op deze site staat al een uitgebreid artikel over bacteriën en tandplaque( tandvlees en tandbederf ). In de mond hechten de bacteriën zich sterk aan het glazuur, zij gedragen zich dan als een biofilm.
 

De Witte Tanden winkel in Rotterdam. Ook in Amsterdam.
Printer-friendly version