You are here: Tanderosie  

TANDEROSIE

Tanderosie

Tanderosie is veel in de publiciteit geweest, en lijkt vaker voor te komen dan een paar jaar geleden. de oorzaken kunnen gevonden worden in het eet- en drinkpatroon van de jongeren van nu, maar ook in de manier van tandenpoetsen, en waarmee. Een goede borstel is van primair belang. Drinken van Cola is een oorzaak, maar de meeste frisdranken zijn zuur, en citrusfruit ook.
Wat is tanderosie?Wat is tanderosie ?

Tanderosie kan worden gedefinieerd als een verlies van hard tandweefsel door een chemisch proces waarbij bacteriën geen rol spelen. Het oplossen van de harde tandweefsels (Glazuur, Dentine) gebeurt door de zuren die in de mond komen vanuit de slokdarm of door het eten van citrusfruit of het drinken van zure dranken. Vooral bij jongeren, waarbij het tandglazuur nog niet uitgehard is, moet het drinken van zure frisdranken en breezers worden beperkt. Het is beter de drank met een rietje te nuttigen. Het gebruik van fluorhoudende tandpasta en een goede poetstechniek is van belang. Bij eetstooornissen kan het gebruik van tandpasta's met baking soda, of Emser-zout veel leed voorkomen.(Arm & Hammer, Parodontax, Asba poeder rood). ook tandenknarsen speelt een rol bij tanderosie. Een nieuwe tandpasta die tanderosie kan repareren is Nanosesitive hca.

Een vroege ontdekking van tanderosie is belangrijk om verdere, onherstelbare schade aan tanden en kiezen te voorkomen. Het vereist waakzaamheid van ouders en tandarts om tanderosie te onderscheiden van andere vormen van slijtage aan het gebit. Daarbij moeten risicofactoren die van van belang zijn worden begrepen. De tandarts heeft de expertise en draagt de verantwoordelijkheid om patiënten met tanderosie te behandelen. .
 

De preventie van tanderosie

Verminder de frekwentie van frisdrankinname en de zuurtegraad van de drank.
Drink minder en minder vaak zure dranken.
Drink frisdrank met een rietje en laat de drank niet lang in de mond.
Als er zuur uit de maag of de slokdarm in de mond komt, raadpleeg dan een arts.

Versterk het verdedigingsmechanisme van uw lichaam.
Het speeksel weerstaat zuuraanvallen door zijn buffercapactiet. De buffercapaciteit neemt toe met de speekselproductie.
Het speeksel is verzadigd met Calcium en Fosfor, het verminderd de demineralisatie van tanden en kiezen.
De speekselvloed wordt gestimuleerd door suikervrije kauwgum e.d..

Versterk de zuurweerstand, de remineralisatie en de verharding van het glazuur.
Gebruik dagelijks een fluoridespoeling of -gel, of tandpasta met Hydoxyapatiet van Miradent.
vraag de tandarts twee keer per jaar om een fluoridebehandeling, of fluoridevernis.

Verbeter chemische bescherming in de mond
Neutraliseer zuren in de mond door suikervrije antizuur tabletten(Rennies) of kauwgum te gebruiken, vooral direct na een zuuraanval.
Houdt een stukje harde kaas gedurende een paar minuten in de mond na een zuuraanval, b.v. na het eten van een fruitsalade. Kaas bevat Calcium en Phosfaten, die een beschermende neerslag op de tand vormen.

Verminder abrasieve krachten.
Gebruik een zachte (of "sonische") tandenborstel met een niet schurende tandpasta.
gebruik een tandpasta met baking soda of emserzout (Arm&Hammer, Asba, Parodontax)
Tandpasta met glazuuropbouwend systeem kan heel goed werken. (Mirasensitive hap+)
Poets niet onmiddelijk na een zuuraanval, omdat het glazuur dan nog zacht is.
Spoelen met water direct na een zuuraanval is beter dan poetsen op dat moment.

Verzorg mechanische bescherming.
Schaf een beschermingsbitje (Night-Guard) aan wanneer bruxisme (tandenknarsen) u parten speelt.
Een nieuwe tandpasta, Mirasensitive hap+ geeft een uitstekende bescherming tegen erosie en is de ideale tandpasta tegen gevoelige tanden. (Maakt de tanden en tandhalzen ook witter en bestrijdt tandgevoeligheid stuctureel.)

Houdt de slijtage in de gaten. (tandarts)
Gebruik een afgietsel of foto's om te zien of de slijtage verergert.
Maak vaker een afspraak met de tandarts of mondhygiëniste.

De Witte Tanden Winkel is specialist op het gebied van mondhygiëne, speciale tandenborstels, pasta etc.

FissuurlakIn de beginfase wordt tanderosie vaak niet onderkend. Vroege ontdekking en preventieve maatregelen kunnen kostbare restauratieve behandelingen voorkomen. Op de foto steekt fissuurlak die is aangebracht ter preventie van cariës boven het glazuur van de kauwvlakkken uit.
 

Ernstige erosie.

Ernstige erosie van de kiezen. De kiezen zullen kronen en grondige restauratie behoeven. Een kostbare zaak.
piercings

Ook kunnen piercings die in de tong of in de onderlip worden geplaatst een oorzaak zijn van erosie, door de mechanische wrijving die zij veroorzaken, en door de elektrochemische werking van verschillende metalen in de mond.
 

Piercings hebben ook hun effekt op het glazuur

Maagzuur lost de tanden op.


Bij oudere mensen komt een afwijking van het middenrif voor waardoor de maaginhoud via de slokdarm weer in de mond terecht komt. Door de hoge zuurgraad eroderen de harde tandweefsels. Mensen met een bepaald eetprobleem hebben te vaak zuur in de mond. Poetsen met een tandpasta met baking soda of Emserzout voorkomt dat de zuurgraad in de mond te hoog wordt.
 

Sluitspier van de slokdarm

Zure dranken.

De oorzaken van tanderosie komen meestal van buiten het lichaam, zoals zuur eten, zuur drinken, medicijnen of zuurdampen van werken met elektrolitische processen in de industrie.

Hierna wordt een overzicht gegeven van de verschillende zuurtegraden van voedsel en drank. De zuurtegraad is niet alleen bepalend voor de erosieve werking van zure frisdranken. Andere stoffen in de drank, zoals calcium, fosfaten en fluoride verzwakken de erosieve werking van de drank.
 

tabel 1

Fruit pH graad Fruit pH graad
Appels 2.9-3.5 Citroen(sap) 1.8-2.4
Abrikozen 3.5-4.0 Sinasappel(sap) 2.8-4.0
Druiven 3.3-4.5 Ananas(sap) 3.3-4.1
Perziken 3.1-4.2 Zwarte bessen 3.2-3.6
Peren 3.4-4.7 Kersen 3.2-4.7
Pruimen 2.8-4.6 Aardbeien 3.0-4.2
Grapefruit 3.0-3.5 Aalbessen 2.9-3.7tabel 2

Dranken 0 Dranken e.a. pH graad
Cider 2.9-3.3 Grapefruitjuice 2.9-3.4
Koffie 2.4-3.3 7 Up 3.5
thee (zwart) 4.2 Pepsi 2.7
Bier 4.0-5.0 Coke 2.7
Wijn 2.3-3.8 Azijn 2.4-3.4
Ginger Ale 2.0-4.0 Rabarber 2.9-3.3Ernstige erosie.

Ernstige erosie van de kiezen 20 jarige vrouw die de gewoonte had om cola minuten lang door de mond te spoelen voordat ze het inslikte.In de volgende tabellen staan de zuurtegraden van diverse dranken. Een laag pH geral betekent een hoge zuurgraad.
De rol van het speeksel.De rol van het speeksel.

Speeksel speelt een rol bij de buffering van zuren, en geeft een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Wanneer de speekselklieren niet goed werken, (xerostomie), droogt het glazuur uit, en er is weinig bescherming door de droge mond, wat erosie ook weer versterkt. Het bicarbonaat-gehalte in het speeksel zorgt ervoor dat de pH niet te laag kan worden en sterk afhankelijk van de sterkte van de speekselproduktie. Het gebruik van tandpasta met bicarbonaat (baking soda) brengt de zuurgraad terug naar ongevaarlijk niveau.Speeksel, meer dan water in de mond.
 

behandeling van tanderosie.

Wanneer is vastgesteld dat er inderdaad tanderosie aanwezig is, is het belangrijk om het diëet te veranderen. Wanneer er sprake is van terugvloeien van de maaginhoud moet naar een specialist worden verwezen. Bij een droge mond (Sjorgens syndroom, betralingstherapie) kunnen speekselvervangende middelen en speciale tandpasta worden voorgeschreven. Aangetaste tanden en kiezen moeten gerestaureerd worden, met kronen, vullingen en alles wat de moderne tandheelkunde in huis heeft.

Home
download

Klik op deze link om een wetenschappelijk artikel over tanderosie te downloaden uit het journal of contemporary dental practice. In het Engels.

Dental Erosion (Pdf download engels) [753 KB] 

Erosie Zure dranken zijn de hoofdoorzaak van tyanderosie.

 

Home
Printer-friendly version